Najštedrejším zamestnávateľom v Česku je Penta

11.03.2013 Celý región

Praha (idnes.cz) - V najlepšie platenej firme v Česku sa v priemere zarába 390 tisíc korún mesačne v hrubom. Tým mzdovým šampiónom je česko-slovenská investičná skupina Penta Investments. Finančníci s veľkým náskokom predbehli technologickú spoločnosť EMC a softvérového giganta Microsoft.
Vyplýva to z tradičného rebríčka MF DNES, ktorý redakcia zostavuje na základe údajov z výročných správ firiem. Do rebríčka nezaraďuje firmy s menej ako 50 zamestnancami. Z bezmála tisícky firiem vzišlo 75 najštedrejších zamestnávateľov v krajine.
Úctyhodný výsledok Penty je daný predovšetkým agresívne nastaveným systémom odmien pre investičných manažérov. Tí majú v prípade úspešnej akvizície nárok na časť zisku. Podľa šéfa a spolumajiteľa Penty Marka Dospiva firma pamätá prípady, kedy si manažér zarobil aj stovky miliónov korún.
Na poslednom čísle sa podpísala rad úspešných predajov Penty z poslednej doby, treba spoločnosti TES Vsetín či obchodov Žabka. "Naším cieľom je, aby naši zamestnanci s nami podnikali, aby mali podiel na ziskoch firmy, rovnako tak niesli riziká z prípadných strát," vysvetľuje Dospiva.
Medzi ďalšie lukratívne adresy sa zaradila aj predná poradenská spoločnosť McKinsey & Company alebo investičné a špecializované banky Deutsche Bank či The Royal Bank of Scotland, skôr ABN Amro. Aj tu si ľudia v priemere zarobili výrazne cez sto tisíc korún mesačne. Medzi skokanmi patrí aj audítorské firmy z "veľkej štvorky", treba Deloitte alebo Ernst & Young.
 

Vyberte región